EVENTS
CONVENT HIGH SCHOOL
12/01/2021 CLASS-7 SLOT-2
MATHS
Chapter-4 SIMPLE EQUATIONS
_________________________________________________________________
Exercise-4.2
Question 1:Give first the step you will use to separate the variable and then solve the equation:
(a) x + 1 = 0 (b) x + 1 = 0 (c) x − 1 = 5
(d) x + 6 = 2 (e) y − 4 = − 7 (f) y − 4 = 4
Answer:(a) x − 1 = 0
Adding 1 to both sides of the given equation, we obtain
x − 1 + 1 = 0 + 1
x = 1
(b) x + 1 = 0
Subtracting 1 from both sides of the given equation, we obtain
x + 1 − 1 = 0 − 1
x = −1
(c) x − 1 = 5
Adding 1 to both sides of the given equation, we obtain
x − 1 + 1 = 5 + 1
x = 6
(d) x + 6 = 2
Subtracting 6 from both sides of the given equation, we obtain
x + 6 − 6 = 2 − 6
x = −4
(e) y − 4 = −7
Adding 4 to both sides of the given equation, we obtain
y − 4 + 4 = − 7 + 4
y = −3
(f) y − 4 = 4
Adding 4 to both sides of the given equation, we obtain
y − 4 + 4 = 4 + 4
y = 8
Question 2:Give first the step you will use to separate the variable and then solve the equation:
(a) 3l = 42 (b)
(c) ![]()
(d) 4x = 25 (e) 8y = 36 (f) ![]()
(g)
(h) 20t = − 10
Answer:
(a) 3l = 42
Dividing both sides of the given equation by 3, we obtain
![]()
l = 14
(b) ![]()
Multiplying both sides of the given equation by 2, we obtain
![]()
b = 12
(c) ![]()
Multiplying both sides of the given equation by 7, we obtain
![]()
p = 28
(d) 4x = 25
Dividing both sides of the given equation by 4, we obtain
![]()
x = ![]()
(e) 8y = 36
Dividing both sides of the given equation by 8, we obtain
![]()
y = ![]()
(f) ![]()
Multiplying both sides of the given equation by 3, we obtain
![]()
![]()
(g) ![]()
Multiplying both sides of the given equation by 5, we obtain ![]()
![]()
(h) 20t = −10
Dividing both sides of the given equation by 20, we obtain

Question 3:Give the steps you will use to separate the variable and then solve the equation:
(a) 3n − 2 = 46 (b) 5m + 7 = 17 (c) ![]()
(d) ![]()
Answer:
(a) 3n − 2 = 46
Adding 2 to both sides of the given equation, we obtain
3n − 2 + 2 = 46 + 2
3n = 48
Dividing both sides of the given equation by 3, we obtain
![]()
n = 16
(b) 5m + 7 = 17
Subtracting 7 from both sides of the given equation, we obtain
5m + 7 − 7 = 17 − 7
5m = 10
Dividing both sides of the given equation by 5, we obtain

(c) ![]()
Multiplying both sides of the given equation by 3, we obtain

Dividing both sides of the given equation by 20, we obtain

(d)![]()
Multiplying both sides of the given equation by 10, we obtain

Dividing both sides of the given equation by 3, we obtain
![]()
p = 20
Question 4:Solve the following equations:
(a) 10p = 100 (b) 10p + 10 = 100 (c) ![]()
(d)
(e)
(f) 3s = − 9
(g) 3s + 12 = 0 (h) 3s = 0 (i) 2q = 6
(j) 2q − 6 = 0 (k) 2q + 6 = 0 (l) 2q + 6 = 12
Answer:
(a) 10 p = 100

(b) 10 p + 10 = 100
10 p + 10 − 10 = 100 − 10
10 p = 90

(c) ![]()

(d) ![]()

(e)

(f) 3 s = −9

(g) 3 s + 12 = 0
3 s + 12 − 12= 0 − 12
3 s = −12

(h) 3 s = 0
![]()
(i) 2q = 6

(j) 2q − 6 = 0
2q − 6 + 6 = 0 + 6
2q = 6

(k) 2q + 6 = 0
2q + 6 − 6 = 0 − 6
2q = −6

(l) 2q + 6 = 12
2q + 6 − 6 = 12 − 6
2q = 6

Exercise-4.3
Question 1:Solve the following equations.
(a)
(b) 5t + 28 = 10 (c) ![]()
(d)
(e)
(f) ![]()
Answer:
(a) ![]()
(Transposing
to R.H.S.)
Dividing both sides by 2,
![]()
(b) 5t + 28 = 10
5t = 10 − 28 = −18 (Transposing 28 to R.H.S.)
Dividing both sides by 5,
![]()
(c) ![]()
(Transposing 3 to R.H.S.)
Multiplying both sides by 5,
a = −1 × 5 = −5
(d) ![]()
(Transposing 7 to R.H.S.)
Multiplying both sides by 4,
q = −8
(e) ![]()
Multiplying both sides by 2,
5x = −10 × 2 = −20
Dividing both sides by 5,
![]()
(f) ![]()
Multiplying both sides by 2,
![]()
Dividing both sides by 5,
![]()
Question 2:Solve the following equations.
(a) 2 (x + 4) = 12 (b) 3 (n − 5) = 21
(c) 3 (n − 5) = − 21 (d) −4 (2 + x) = 8
(e) 4(2 − x) = 8
Answer:
(a) 2 (x + 4) = 12
Dividing both sides by 2,
![]()
x = 6 − 4 = 2 (Transposing 4 to R.H.S.)
(b) 3 (n − 5) = 21
Dividing both sides by 3,
![]()
n = 7 + 5 = 12 (Transposing −5 to R.H.S.)
(c) 3 (n − 5) = −21
Dividing both sides by 3,
![]()
n = − 7 + 5 = −2 (Transposing −5 to R.H.S.)
(d) −4 (2 + x) = 8
Dividing both sides by −4,
![]()
x = − 2 − 2 = −4 (Transposing 2 to R.H.S.)
(e) 4 (2 − x) = 8
Dividing both sides by 4,
2 − x = 2
−x = 2 − 2 (Transposing 2 to R.H.S.)
−x = 0
x = 0
Question 3:
Solve the following equations.
(a) 4 = 5 (p − 2) (b) − 4 = 5 (p − 2)
(c) 16 = 4 + 3 (t + 2) (d) 4 + 5 (p − 1) = 34
(e) 0 = 16 + 4 (m − 6)
Answer:
(a) 4 = 5 (p − 2)
Dividing both sides by 5,

(b) − 4 = 5 (p − 2)
Dividing both sides by 5,

(c) 16 = 4 + 3 (t + 2)
16 − 4 = 3 (t + 2) (Transposing 4 to L.H.S.)
12 = 3 (t + 2)
Dividing both sides by 3,
![]()
4 = t + 2
4 − 2 = t (Transposing 2 to L.H.S.)
2 = t
(d) 4 + 5 (p − 1) = 34
5 (p − 1) = 34 − 4 = 30 (Transposing 4 to R.H.S.)
Dividing both sides by 5,
![]()
p = 6 + 1 = 7 (Transposing −1 to R.H.S.)
(e) 0 = 16 + 4 (m − 6)
0 = 16 + 4m − 24
0 = −8 + 4m
4m = 8 (Transposing −8 to L.H.S)
Dividing both sides by 4,
m = 2
Question 4:
(a) Construct 3 equations starting with x = 2
(b) Construct 3 equations starting with x = − 2
Answer:
(a) x = 2
Multiplying both sides by 5,
5x = 10 (i)
Subtracting 3 from both sides,
5x − 3 = 10 − 3
5 x − 3 = 7 (ii)
Dividing both sides by 2,
![]()
(b) x = −2
Subtracting 2 from both sides,
x − 2 = − 2 − 2
x − 2 = −4 (i)
Again, x = −2
Multiplying by 6,
6 × x = −2 × 6
6x = −12
Subtracting 12 from both sides,
6x − 12 = − 12 − 12
6x − 12 = −24 (ii)
Adding 24 to both sides,
6x − 12 + 24 = − 24 + 24
6x + 12 = 0 (iii)
EXERCISE 4.4
Question 1:Set up equations and solve them to find the unknown numbers in the following cases:
(a) Add 4 to eight times a number; you get 60.
(b) One-fifth of a number minus 4 gives 3.
(c) If I take three-fourths of a number and add 3 to it, I get 21.
(d) When I subtracted 11 from twice a number, the result was 15.
Answer:(a) Let the number be x.
8 times of this number = 8x
8x + 4 = 60
8x = 60 − 4 (Transposing 4 to R.H.S.)
8x = 56
Dividing both sides by 8,

(b) Let the number be x.
One-fifth of this number = ![]()
![]()
(Transposing −4 to R.H.S.)
![]()
Multiplying both sides by 5,

(c) Let the number be x.
Three-fourth of this number = ![]()
![]()
(Transposing 3 to R.H.S.)
Multiplying both sides by 4, 
Dividing both sides by 3,

(d) Let the number be x.
Twice of this number = 2x
2x − 11 = 15
2x = 15 + 11 (Transposing −11 to R.H.S.)
2x = 26
Dividing both sides by 2,
![]()
x = 13
No comments:
Post a Comment
Thank your for your valuable responce.
Mrfarooqui